Metsälenkillä

0

Kirjoittaja satu | Kategoria Elämää, ei sen enempää | Lisätty 04.09.2013

Tuolla ihanassa syksyisessä metsässä tarpoessani mietin tänään koirien lenkkeilyttämistä. Jotenkin olen aina pitänyt itsestäänselvyytenä, että koirat pääsevät usein ja säännöllisesti vapaana juoksemaan, mieluiten metsässä. Silloin ne käyttävät koko kroppaa monipuolisesti, saavat mennä niin kuin haluavat ja liikkuvatkin yleensä aika paljon. Ns. ”hihnalenkki” on toki välillä paikallaan ja tarpeen ja talvella valitettavan usein ainoa vaihtoehtokin, mutta kyllä menen mieluiten metsään aina kun voin. Oma nuppinikin vaatii sitä, metsässä on jotain ihanaa ja rauhoittavaa, mulle se on terapiaa parhaimmillaan.

Mietin sitä, että miten kaupunkikoirien metsälenkkeilyt? Varmasti on niitä, ketkä ajavat jonnekin metsän reunaan ja lähtevät siitä lenkille, mutta toisaalta lienee paljon niitäkin, joiden koirat pääsevät hyvin harvoin, jos koskaan, vapaana metsään. Erityisen tärkeänä pidän sitä nuorelle ja kehittyvälle koiralle, että sen kroppa saa sopivasti erilaista liikuntaa ja toisaalta, että koirien tasapaino kehittyy ja että ne oppivat itse arvioimaan mistä voi hypätä ja mistä ei, mitä pitää varoa jne. Voisin varovasti heittää ajatuksen, että metsässä vapaana juosseiden koirien alustavarmuus on parempi kuin vain tasaisella tallanneiden.

Miksei ihmiset sitten lähde metsään? Pääkaupunkiseudullakin on isoja ja hyviä metsiä lyhyen ajomatkan tai bussimatkan päässä. Ehkä se on sitten viitseliäisyyttä, ehkä ajattelemattomuutta. Ja onhan jatkuvan metsälenkkeilyn selkeä haitta se, että hihnakäyttäytymisen opettaminen jää aika vähäiseksi, ainakin meillä. Ja onhan koirat keskimäärin paljon likaisempia metsälenkin jälkeen ja ne kantavat puoli mettää mukanaan sisälle. Mutta silti se on sen arvoista.

Jos oisin joku Juha Kares, niin tätä juttua luettaisiin ja kopioitaisiin ja asialle tapahtuisi jotain. Mutta kun en ole, niin kirjoittelen omaksi huvikseni ja toivon, että joku saa kipinän mennä metsään!

Nuori Pötkö Nuuksiossa tasan kymmenen vuotta sitten.

Nuori Pötkö Nuuksiossa tasan kymmenen vuotta sitten.

 

Kommentoi