Kroatiassa EU-kurssilla

0

Kirjoittaja satu | Kategoria Reissun päällä, Search & Rescue | Lisätty 30.06.2013

Vietin mahtavan viikon Kroatiassa Splitin lähellä CMI (Community Mechanism Introduction) -kurssilla. Menin sinne ”FRF:n kautta” tai siis hain sinne koska olen mukana FRF-toiminnassa. Tuolla kurssilla oli yksi paikka Suomelle eli olin ainut suomalainen. Meitä oli yhteensä 25, suurin osa oli palomiehiä, mutta mukana oli myös lakinainen, luolamies, komissiosetä ja pari muuta byrokraattia. Kaikin puolin tosi mukavia uusia tuttavuuksia!

Kurssi kesti maanantai-iltapäivästä perjantaiaamuun. Lensin Splitiin jo sunnuntaina illalla, joten ehdin hieman katsella Kastelan aluetta ennen kurssin alkua. Vaikutti tosi hienolta paikalta, vesi oli kirkasta ja lämmötkin kohdillaan: ilma siinä 30 asteen tietämissä. Sinne voisi mennä joskus uudestaankin, ajan kanssa.

Kurssi koostui luennoista ja ryhmätöistä. Kouluttajat olivat pääosin italialaisia ja lähes kaikkien englanti oli aika hyvää. Aiheet vaihtelivat kunkin maan omasta väestönsuojeluorganisaatiosta humanitääriseen apuun, avun vastaanottamiseen ja antamiseen. Paljon käytiin läpi systeemin toimivuutta ja ryhmääntymistä. Ryhmätöitä varten meidät oli jaettu kolmeen kuuden hengen ryhmään, jotka pysyivät aina samana. Satuin olemaan ryhmässä, jossa oli yksi natiivi englannin puhuja, mukava ja puhelias italiaano, hyvin viisas bulgarialainen, tosi hiljainen saksalainen ja reipas ruottalainen. Kiva ryhmä, homma toimi vaikka ryhmänvetäjä välillä olikin hukassa.

Kurssi antoi syvällisen ymmärryksen EU-tason pelastuspalveluun: mitä kukin tekee jos tulee katastrofi, josta maa ei selviä yksin. Paljon uutta asiaa siis, osittain vanhan ja opitun kertausta ja ennen kaikkea mahtava tilaisuus puhua englantia ja vain englantia koko viikko! Olin hieman yllättänyt miten hyvin se englanti lähti sitten sujumaan.

Kurssille osallistuminen oli ilmaista: sain lentolipun etukäteen, minut haettiin lentokentältä, hotelli maksettiin ja joka välissä ruokittiin ja syötettiin tosi hyvin. Periaatteessa koko viikon olisi pärjännyt mainiosti ilman rahaa. Toki siihen joutui ”uhraamaan” lomaviikon, mutta en kyllä oikeastaan voi edes siitä valittaa.

Tuo kurssi oli ensimmäinen 17 EU-kurssista, jolle voisi olla mahdollisuus osallistua. Sen verran oli kyllä kivaa, että taidan kytätä milloin seuraava kurssi olisi tulossa…

Kuvia kurssilta on täällä.

Auringonlasku Kastelassa

Kommentoi