Soodakokeiluja

0

Kirjoittaja satu | Kategoria Ruoka & juoma | Lisätty 05.03.2013

Yhteishyvän ruokaohjeen innoittamana kokeilin muutamaa reseptiä, joihin tuli soodaa. Sen käyttö on ollut hieman vierasta ja tuote outo, mutta kun sitä hyllyssä on purkki niin kokeilut kehiin.

Ensimmäisenä tein (melkein) reseptin mukaan soodaleipää. Perusohje oli simppeli: jauhoja, piimää, maitoa, suolaa, soodaa. Sekoitus ja uuniin. Tuunasin sitä tietty heti vähän ja heitin mukaan kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä ja korvasin osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla. Lopputulos oli ihan hyvä, aika keltaisen (mistä ihmeestä se keltaisuus siihen tuli?) vihreä (kurpitsansiemenet ”levitti” väriä). Maku oli kohtuullinen, mutta siinä oli joku outo sivuvivahde, liekkö tullut kuitenkin soodasta? Ymmärtääkseni sen ei pitäis maistua jos laittaa maltilla. Oli tosi nopea ja helppo tehdä, joten voi olla että saa vielä uuden mahdollisuuden.

Toinen soodaresepti oli ihan oma keksintö. Piti tehdä pitsaa, mutta laiskistuin ja teinkin suolaista pannaria. No aloin sit heti soveltaa…pannarin perusohjeesta korvasin osan maidosta piimällä (maito oli kortilla ja soodaa vaatii piimää), lisäsin hieman öljyä, ihan pienen tilkan siirappia ja laitoin sitä soodaa. Ja vain kaksi munaa (kun ei ollut enempää). Täytteeksi kinkkua (joulukinkun jämät pakkasesta) ja tomaattia, päälle vähän mausteita ja juustoraastetta ja eiku uuniin.

Pannari oli koostumukseen onnistunut ja itse taikina aika hyvän makuinen. Ei se kyllä kauheasti kohonnut, liekkö pinnalla ollut juusto estänyt kohoamista vai oisko soodaa ollut liian vähän. Kinkku oli vähän liian kuivaa joten maku ei ollut täys kymppi, mutta söihän sitä. Ois ehkä kaivannut enemmän jotain juustoa, esim. vuohenjuusto-tomaatti ois voinut toimia. Sitä pitänee kokeilla ens kerralla. Ja kai se pitsa pitää täs joku ilta tehdä, ei toi sitä korvannut kuitenkaan.

Kommentoi